Akü Değişimi

Akü Değişimi ve Fiyatları

Akü Nedir? Ne İşe Yaraakü değişim akü fiyatlarır?

Akü, teknik olarak bir elektrik enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesini ve depolanmasını sağlayan enerji kaynağıdır. Bunun yanı sıra aküler ihtiyaç halinde enerjinin kullanılabilmesine de yardımcı olur. Akülerin en temel göre aracın ilk anda çalışabilmesi için marş motoruna gereken elektrik akımını ulaştırmaktır. Aracın motoru çalışmadığı durumlarda akım göndermek ve motorun çalıştığı durumlarda ise elektrik sistemine voltaj ve amperaj dengelemesi sağlamak için kullanılmaktadır.

Akü alternatörlerinin oluşturduğu akımın bir kısmını üzerine alan bir sistem mevcuttur. Aküler ile ilgili araç kullanıcılarının bilmesi gereken çeşitli bilgiler vardır. Öncelikle temel bilgilerden bahsetmek gerekir. Bu bataryaların içeriğinde çeşitli metal levhalar bulunmaktadır. Söz konusu levhalar asitli suyun içerisinde beklemektedir. Bu sayede şarj dinamosunun gönderdiği elektrik, asit suyun içerisinde depolanmaktadır. Aküye su ekleme işlemi genel olarak eski tip akülerde kullanılmaktadır. Yeni bataryalarda ise dışarıdan bir su yüklemesi yapılmamaktadır.

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akü bakımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar aşağıdaki gibidir.

  1. Her Dört Yılda Bir Değiştirin

Her bir araç aküsünün dört yıl sonra değiştirilmesi önerilir ve aracınızın düzgün çalışmasını sağlamak için bunu yapmayı unutmamanız önemlidir. Yolculuğun ortasında güç kaybetmekten daha kötü bir şey yoktur, bu nedenle pilinizin ömrünü gereğinden fazla uzatmaya çalışmayın.

  1. Asit Seviyesini Kontrol Edin

Pilinizin asit seviyesini yaklaşık altı ayda bir kontrol etmelisiniz. Aküler yüzde 80’in altında kaldığında, asla tam şarj olmadıklarında veya yüzeysel deşarj olmadığında meydana gelen asit tabakalaşmasına dikkat edin. Katmanlı bir piliniz varsa, elektrolitler alt kısımda yoğunlaşacak ve üst kısımda aç bırakacaktır. Akünüz özellikle, aracınız güç tüketen aksesuarlarla kısa mesafelerde kullanılıyorsa risk altındadır.

  1. Suyu Dikkatlice Ekleyin

Elektrolit seviyelerinin düşük olduğunu fark ederseniz (plakalar açığa çıkacaktır), bunları distile su ile doldurun. Bunu yaparken dikkatli olun ve hücreleri sadece plakaları kaplayacak şekilde doldurun. Bir huni veya spor şişesi, akışı kontrol etmenizi sağladıkları için su eklemek için en iyisidir. Su seviyelerini tamamladıktan sonra, pili yeniden şarj etmek için bir pil şarj cihazı kullanın.

  1. Bir Pil Yükü Testi Yapın

Her ay bir tamirci tarafından yapılabilecek bir pil yükü testi yapmak isteyeceksiniz. Bu, cihazın donma sıcaklıklarında bile doğru şekilde şarj olabilmesini sağlamak içindir.

  1. Pili Temizleyin

Kir ve döküntü hücrelere girerse piliniz için büyük bir probleme neden olabilir. Ayrıca yakındaki metalde korozyona neden olabilir. Bu nedenle pilin üstünü ve terminallerin çevresini temizlemek önemlidir. Amonyak bazlı pencere temizleyicileri genellikle tavsiye edilir, ancak kabartma tozu ve su kombinasyonu, bir tel fırça ile uygulandığında herhangi bir kabuktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Kabartma tozu ve su, korozyonu temizlemek için özellikle yararlıdır. Ancak, pratik bir kural olarak, fırçayı ıslak değil, nemli olarak düşünmek istersiniz. Ayrıca pili tamamen silmeniz gerekir, böylece kabartma tozu kalıntısı kalmaz. Çünkü bu korozyona neden olabilir. Pili temizlerken, pil bağlantı noktalarından sıvı girmemesi önemlidir.

  1. Kabloları Bağlı Tutun

Kablolarınızın hareket etmemesi önemlidir, bu nedenle kablolarınızı sıkıca bağlı tuttuğunuzdan emin olun. Bu, her şeyin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacaktır.

  1. Arabanızı Çok Uzun Süre Kullanmadan Bırakmayın

Arabanızı sürmeden çok uzun süre bırakırsanız, akünüz boşalır. Aracınızı en az üç günde bir kullanmanız önerilir.

  1. Pili Sıcak Tutun

Soğuk hava pilinizi için kötü haber o kışın sıcak tutmak için denemek için önemlidir bu yüzden. Otomobillerin soğukta ayakta kalmasına yardımcı olmak için genellikle bir motor veya akü ısıtıcısının kullanılması tavsiye edilir. Sadece pili çalıştırmayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda tüketilen gücü en aza indirmeye de yardımcı olurlar.

  1. Aşırı Şarj Etmeyin

Pilinizi manuel olarak şarj ederseniz, hasara neden olabileceğinden aşırı şarj etmemek önemlidir. Nasıl ilerlediğini görmek için her yarım saatte bir pili kontrol edin.

Akü Seçimi Nasıl Yapılır?

Akü seçimi yaparken bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Söz konusu noktalar aşağıdaki gibidir.

Akü Türü

Batarya seçiminde en önemli noktalardan biri türüdür. Günümüzde gaz ike çalışan araçlar için kurşun asit batarya ya da emilmiş bir cam mat batarya tercih edilmektedir. Elektrikli ya da hibrit araçlar için nikel metal hidrit pil ya da lityum iyon pil tercih edilmelidir.

Marş Amplifikatörleri Ve Soğuk Marş Amplifikatörleri

Araç pili seçiminde bir diğer önemli nokta marş amplifikatörleri ve soğuk marş amplifikatörleridir. Bu iki unsur pilin gücünü belirler. Soğuk bir iklimde yaşayan kişilerin soğuk marş amper sayısına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Mars amperleri ılıman iklimlerde pilin başlangıç gücünü gösterirken soğuk marş amplifikatörü ise soğuk iklimlerde gösterir.

Yedek Kapasite

Araç pilleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta yedek kapasitesidir. Yedek kapasitesi pil boşalmadan önce ki amperaj sağlama süresi olarak ifade edilebilir.

Garanti

Bir araç pili seçiminde garanti en önemli husustur. Bazı garantiler garanti sürecinde ücretsiz değiştirme hakkı içermektedir. Bu durumu göz önünde bulundurarak ürün satın almalısınız.

Otoway Aracılığı ile Kaliteli Akü

Siz de yukarıda bahsedilen kriterleri göz önünde bulundurarak aracınız için en kaliteli pili almka istiyorsanız doğru adrestesiniz. Otoway portföyünde bulunan birden fazla akü modeli ile sizlere hizmet sunmaktadır. Yapmanız gereken tek şey ürünlerimizi detaylı bir şekilde inceleyerek aracınız için en uygun olan modeli satın almaktır.

Ücretsiz akü kontrolü için otoway.com.tr üzerinden online randevu talebi oluşturabilirsiniz.